Bartenderyrket, en hat-kärlek

Gjorde min barskoleutbildning juli-2009. Sen dess har jag jobbar lite extra på helgerna. Jag har tränat upp mitt tempo, jag har koll på det mesta. Lärt mig många nya lokala drinkar. Varje ställe, varje stad, varje liten by har sina speciallitéer. Vare sig det är en supergod "Mai Tai" eller en såkallad "Kaffegök". Varje drink du lär dig är bara ett grundrecept, eller också en ny variant av ett grundrecept. Det finns oftast inte bara en variant, som Rom och Cola, simpel, välkänd, lättdrucken. Basrecept är helt enkelt ljus rom, då använder du dig av din bassprit alltså romen du har i ditt batteri, oftast bacardi. Men bytar du sedan ut rommen mot kanske en romtyp från Kuba, då blir det helt plöttsligt ingen vanlig Rome and coke längre, då heter den Cuba Libre. Ja ni fattar vinken hoppas jag. Helt ny drink, fast egentligen bara en rom och cola med lite finare spritsort.

Beroende på var man jobbar i världen så lär man sig olika saker inom detta yrket. Jobbar du på Planet Hollywood i USA eller något så kan jag mycket väl tänka mig att du lär dig fruktansvärt mycket nya, flashiga, goda drinkar. Jobbar du i London på någon av deras klubbar som är kända för att först utföra flairing inför dig innan/medans de gör drinken, så blir du såklart supergrym på flairing och freepouring. Jobbar du på en lokal nattclub (som jag) ja, då lär man sig mestadels att öka tempot, göra goda Irish Coffe och Hot shots rapido! Du lär dig inte så mycket nya worldwiderecept. Du lär dig det som behövs där och då. Så är det överallt. Barskolan är bara en grundläggande bit i din kärriär, där lär du dig drinkrecept som är världskända från IBA, som Sanfran Sisco, Sex on the beach, Blue Lagoon, P2, Harvey Wallbanger, Rosa pantern, White/black russian osv, osv. Sjukt många drinkar med mängder av olika varianter och syskon till.

Igår jobbade jag i baren, det var fullt ös hela kvällen, inte en lugn stund. Längesen det var så bra med folk. Det var jätte kul, men jätte stressigt då vi hade dåligt med hjälp att få in saker till baren när det tog slut, som kaffe, glas, avec-miniflaskor etc, etc. Men vi hade kul jag och min kollega och jobbade duktigt.
Finns alltid folk som ska klaga, här har ni några varianter på klagomål som en bartender får höra hur bra man än jobbar, hur goda drinkar man än gör. Helt enkelt för att gästerna är fulla och tror sig veta bättre.

Sen måste jag bara få säga till er som precis har gjort barskolan eller liknande utbildning. SNÄLLA NI ni är inte häftigare än någon annan för att ni kan lite fler recept och fancy drinknamn. Något man verkligen borde veta om man nu ens själv är utbildad bartender är att man borde hjälpa istället för själpa den som står i baren. Hade en sådan situation igår, mycket underhållande. En liten tuff brud som gått barskolan i somras kommer fram och ska ha en "Kuba libre" som jag nämde tidigare. Kuba libre - Ljus rom kubansk,coka cola en limebit. Jag får hjärnsläpp i all stress, kan hända den bästa, så är det bara. Så jag börjar tänka på Kuba libres syrra som är mörk kubansk rom, lime och gingerale. Men får helt enkelt inte rätt på vad det egentligen är som är vad. Det hinner väl gå typ 2 sek innan tjejen som förväntar sig redan innan hon beställer att jag inte ska kunna drinken börjar skrika "asså kan du inte den eller, asså det är ju liksom captain morgan och gingerale..hallå?". Jag känner direkt fel fel fel, det är förfan absolut inte captain morgan och ginger ale i en kuba libre, var du packad under hela barskolan kanske?
Så jag frågar "Du vill alltså ha captain morgan och gingerale?" bruden svarar "JA precis".

Snälla, ska ni komma och försöka vara översittare så läs på era recept lite innan va! Man kan få hjärnsläpp men förr eller senare kommer det tillbaka till en vilket det gjorde så fort hon vände bort sitt fula face!
Som sagt är man bartender vet man hur stressigt det är, vill man ha något med ett speicellt namn så säg direkt annars vad det är i den så blir allt rätt, det går fort och du får var du vill ha.

Och till nästa gång ni som gärna också dricker Kuba Libre. Det är en helt vanlig rom och cola, där den vanliga ljusa romen från batterispriten byts ut mot kubansk rom, typ Havanna club.

En Fidel Castro är mörk kubansk rom. Detta är bara två av tusen varianter. Men beställer du drinken under dessa namnen så är detta vad du ska/kommer att få. Annars heter det något annorlunda!

Och för alla er som är frälsta i Captain Morgan. Den varianter vi skandinavier dricker, alltså Captain Morgan Spiced Rum, är alltså precis vad den heter. Kryddad rom. Det är inte vanlig mörk rom, det är inte vanlig ljus rom. Det är en smaksatt rom. Så vill ni ha en rom och cola får ni ljus rom och cola enligt grundrcept. Vill ni ha Captain Morgan i så, TADAAAAA, heter det faktiskt Captain morgan och cola. Captain ´n coke för er som vill vara lite häftiga och worlwide!

Kräks snart! Tur det finns så mycket kul med att vara barteder också.

Kommentarer
Jenny

Fy fan, Right on babe! kunde inte sagt det bättre själv!... och åter igen, bra jobbat igår!;)

/ kollegan i baren!;)

--Datum: 2011-02-13 Tid: 19:47:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

Mejl: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback